Home Aquarellen Workshops Technieken Materialen Over mij

© 2018 Galerie de Groene. All Rights Reserved. ©

CV


Op jonge leeftijd tekende ik al graag. Mijn vader overwoog mij naar de kunstacademie te sturen en ik heb inderdaad een jaartje Kunstacademie in Rotterdam gedaan. Ik voelde me daar toch niet thuis. Uiteindelijk werd het een combinatie tussen tekenen en techniek. Op mijn 18e werd ik technisch tekenaar bij een ingenieursbureau in Rotterdam.  Vanaf mijn diensttijd tot mijn 55e heb ik bij ingenieursbureaus van petrochemische industrieën gewerkt en daarna ben ik in de ICT werkzaam geweest.


Mijn hele leven heeft in het teken gestaan van de kunst en de techniek. Zowel in het tekenen/schilderen als in de muziek. Op mijn 35e wilde ik een draai aan mijn leven te geven en besloot tekenleraar te worden. Na 3 jaar op de Pabo voor de akte tekenen te hebben gestudeerd bleek dat ik het beroep tekenleraar, na stage te hebben gelopen, niet ambieerde.  Voor de klas staan heeft niet veel te doen met de kunst van het tekenen of schilderen.  Jammer maar waar.


Het betekent wel dat ik altijd mijn potlood bij me had en nog heb. Op mijn technische tekeningen was altijd de ruimte om de technische tekeningen te verluchtigen met vrije expressies. Maar in mijn vrije tijd, weekends en vakantie, tekende en schilderde ik.


In Dordrecht op de Groenmarkt 50 startte ik de “Galerie de Groene”. Deze werd geopend door burgemeester C. de Groen met een expositie met aquarellen van Jaap Schlee. Twee grote aquarellen, waarvoor Jaap de Europaprijs kreeg, waren een publiekstrekker. Om de twee maanden kwam een kunstenaar exposeren.  Na de geboorte van mijn eerste zoon besloten we na twee jaar met de galerie te stoppen en verhuisden we naar de Staart.


In 2006 ging ik voor de eerste keer naar een aquarel cursus annex zeilvakantie met Jan Velthuis en Riny Bus. Beiden lid  van de Noordelijke aquarellisten. In 2007 naar een workshop in de Morvan Frankrijk van Ad van der Ven. In 2008 naar een Aquarelcursus van Dorry van der Winkel.  In 2007 volgde ik Aquarel lessen van Helleen Andeweg. In 2018 volgde ik een workshop "Botanisch Aquarellereren". Fijnschilderen in aquarel.  

In het voorjaar van 2018 heb ik een aquarel workshop georganiseerd in de “Orangerie” van B&B de Eikenhof te Dordrecht die enthousiast werd ontvangen. Ook de "Kerstkaarten workshops" zijn een succes.


Verantwoording.


De techniek achter het aquarelleren is ook voor de amateur van belang. Binnen de grenzen van deze technieken kan je al je creativiteit een plaats geven.


Bij bijna elke cursus of workshop blijkt dat de kunstenaar/docent terughoudend is om te laten zien welke technieken achter het schilderen gebruikt worden. Wel altijd praten over compositie en theorieën en niet laten zien welke technieken je daarvoor gebruikt. Vreemd als je bedenkt dat bij alle beroepen je je moet bekwamen in de techniek, voordat je je mag wagen aan een (meester)werkstuk.


De “Kunstenaar” van tegenwoordig heeft in onze samenleving een idool status gekregen. En daar doen academies, galeries en de hele wereld grif aan mee. Tegenwoordig wordt een “Visie” belangrijker geacht dan werkelijk schilder-talent in al zijn facetten en vooral de technische. Welke jonge kunstenaar droomt er niet van om beroemd te worden en laat zijn oren hangen naar “Visie-aanhangers”, waardoor hij na zijn “visie” opleiding  in een zwart gat valt.


Gelukkig komt daar een kentering in. In Groningen is in 2005 de “KLASSIEKE ACADEMIE voor beeldende kunst” opgericht. Op de website is te lezen:


“Het klassiek academisch kunstonderwijs is in Groningen blijven voortbestaan., wat bijna uniek is voor heel Europa. In de 19e eeuw draaide het kunstonderwijs om technische perfectie, aandacht voor persoonlijke expressie was er niet. In de 20e eeuw draaide het kunstonderwijs juist om die expressie. Vakkennis werd overboord gezet. Ambachtelijke vaardigheden werden niet langer gewaardeerd en overgedragen.”


Bij het aquarelleren ben je gebonden aan bepaalde technieken. Binnen de grenzen van die mogelijkheden kan je je creatief vermogen laten excelleren. Maar dan moet je wel weten wat de mogelijkheden en grenzen zijn van die technieken.


De laatste tijd zijn er YouTube filmpjes waarin ook heel wat technieken worden voorgedaan. Maar niets is beter dan terwijl je een techniek uitlegt vragen erover kunt beantwoorden en het voor kunt doen.


Otto van der Spoel