Home Aquarellen Workshops Technieken Materialen Over mij

© 2018 Galerie de Groene. All Rights Reserved. ©

Aquarelleren is spelen met papier, penseel, water en aquarel verf


Aquarellen en Aquarelleren…


Aquarelleren is een kunst apart. Heel anders dan bij dekkende verf, waar elke streek verf een duidelijke en directe verandering op je kunstwerk is, zal bij het aquarelleren (zeker bij nat in nat)  de verf zijn eigen weg zoeken. Al dan niet min of meer gestuurd, om toch tot een bepaald gewenst resultaat te komen.


De verschillende technieken zijn: "Nat in nat",  " Droge techniek" ,  "Verwassen"  en "Glaceren". Daar tussen is een grote schakering van manieren van aquarelverf op brengen. Ten overvloede zullen de eigenschappen van papier en aquarelverf dit ook nog beïnvloeden.


Nat in nat.

Nat in nat is eigenlijk de techniek die alleen bij het aquarelleren wordt gebruikt.  Bij deze techniek wordt een bepaald gedeelte van het papier overvloedig voorzien van water. Door een kleine hoeveelheid aquarelverf te druppelen of met het penseel aan te brengen binnen dat gebied zal de verf zich daarin automatisch verspreiden.  Door te spelen met de hoeveelheid water of vochtigheid van het papier en de hoeveelheid pigment zullen daar verschillen in kleurdekking en uitvloeiing plaatsvinden. En dat is het leuke van het aquarelleren. Er gebeurd iets wat je niet geheel in hand hebt. Een verrassing die je aquarel juist dat losse geeft in je aquarel. Na het aanbrengen van pigment/aquarelverf  kan je met je penseel  dit nog beïnvloeden.. Door veel met deze techniek te werken weet je wat er gebeurd en kan je dat inpassen in je aquarel.  Een probleem is dat wanneer het papier doordrenkt is van water je lang moet wachten voordat het papier droog is. Wanneer het papier lang vochtig blijft en je wilt verder met de droge techniek moet je of wachten of met de föhn je aquarel drogen.


Droge techniek.

De droge techniek is het aanbrengen van weinig waterverf in je penseel op een droog papier oppervlak. Door je penseel vaag over het oppervlak te strijken, krijgt men een speciaal effect. Ook hier is het veelvuldig gebruik om ervaring op te doen een must.


Verwassen.

De techniek van het verwassen is door het penseel te vullen met schoon water en op de aquarel op een bapaalde plek de verf op te lossen en te laten vervloeien krijgt men een vloeiende overgang van een donkere kleur naar lichtere tint tot aan wit toe. Wit is uiteraard de kleur van het papier .


Glaceren

Glaceren is het opbrengen van de verf in  zeer dunne verschillende lagen. Elke keer moet de verf drogen tot de volgende laag erop gebracht kan worden.  De onderste lagen  reflecteren door de transparante bovenlaag.


Techniek