Home Aquarellen Workshops Technieken Materialen Over mij

© 2018 Galerie de Groene. All Rights Reserved. ©

Aquarel Workshop 2018


Drie zaterdagmorgens werd druk geaquarelleerd. Twee zaterdagmorgens in de “Orangerie” van B&B de Eikenhof aan de dubbeldamseweg. Wegens overmacht werd de laatste keer in de Seringenstraat in Dubbeldam (Dordrecht) geaquarelleerd.


Elke zaterdag werd een korte inleiding gegeven over materiaal en techniek. Daarna een uitgebreidere uitleg over één specifiek onderwerp.


Zaterdag 1. Een aquarel maken naar een voorbeeld.
De gebruikelijke inleiding.     Onderwerp:  “Pigment werking op papier”. Daarna werd geaquarelleerd naar een voorbeeld. Niet nadenken over compositie of kleurgebruik. De techniek waarover gesproken is in de praktijk brengen.


Zaterdag 2. Een aquarel maken naar een zelf gekozen vakantie foto”
De gebruikelijke inleiding.       Onderwerp:  “Glaceren; Soorten papier en bewerking”  Daarna uitleg over het “kaderen” het gebruiken van een raampje. Het maken van een keuze en wat daarbij komt kijken.


Zaterdag 3. Een aquarel maken. Onderwerp Abstract.

De gebruikelijke inleiding.         Onderwerp: ” Gulden snede. Getal 3. Perspectieven”.


De uitdaging is om allerlei vormen kleuren en technieken  in je aquarel te gebruiken om tot een aanvaardbaar resultaat te komen. Dus geen voorbeelden, geen foto’s, puur je eigen fantasie. Om een niet al te grote sprong te maken maken we eerst met potlood en aquarel verf een serie kleine voorbeeldjes. “Thumbnails”. Na een keuze gemaakt te hebben gaan we over op het grotere papier. Aan het eind van deze morgen laat ik zien hoe aquarel papier wordt opgespannen.


Aan het eind van elke workshop werd al het werk van een ieder in een lijst met passe partout getoond. Het is werkelijk een fenomeen dat dan een gewone aquarel een juweel wordt. En elke keer werd een aquarel dan ook met een “Oh wat mooi” ontvangen.


Een abstract van een deelnemer.